Prevence ·

2 minuty čtení

·

7. 3. 2020

CHCETE ŽÍT DO 120 LET? (I. Část)

Tento věk není utopie a v blízké budoucnosti může být reálný. Právě takové délky života dokáže dosáhnout naše buňka, když vyloučíme všechny škodlivé vlivy. Jenže je to reálné?

 

V praxi toho sice zatím dosáhnout nelze, ale omezením škodlivých vlivů a správnou životosprávou je možné se mu aspoň přiblížit. Geneticky je délka života a rychlost stárnutí ovlivněna přibližně z poloviny. Druhou část můžeme ovlivnit životosprávou, tedy způsobem a frekvencí stravování, fyzickou aktivitou a ovlivněním stresové zátěže.

 

 

Hlavními rizikovými faktory, které je potřeba změnit, jsou zvýšený krevní tlak, hladina cholesterolu, cukrovka, nedostatek pohybu, obezita, kouření a nezdravá strava. Ideální stravování je 3-5x denně v menších porcích, z nichž 3 porce obsahují zeleninu či ovoce v minimální výši 500 g. Živočišné tuky by měly nahradit rostlinné. Maso by mělo být především krutí, kuřecí a rybí. Sladit i solit minimálně. Alkohol a sladké a kofeinové nápoje, stejně jako uzeniny, minimalizovat. Ideální plán, který by zohledňoval, jaký je váš současný životní styl, způsob stravování, zdravotní stav, genetické dispozice, fyzická kondice a také vaše praktické a časové možnosti, vám na míru sestaví zkušený výživový poradce. Právě s ním můžete dosáhnout svého cíle zpravidla snadněji a rychleji, než když se na tuto cestu vypravíte úplně sami.

 

 

Stejně jako výživa je důležitý i pohyb, pokud nechceme či nemůžeme aktivně cvičit, měli bychom ujít alespoň 7 km svižnou chůzí. A pak je tu stres, jehož dlouhodobé působení vyvolává zdravotní problémy a významně zkracuje délku života. Protože stresovou reakci není možné ze života vyloučit, lze omezit její intenzitu, a to pravidelnou fyzickou aktivitou, která vůči stresu vybuduje vyšší odolnost. I cvičení, které je ideální právě pro vás, dokáže navrhnout odborník z Kliniky YES VISAGE.

 

Stárnout začínáme v podstatě už kolem 30. roku, kdy začíná klesat počet určitých hormonů. Kolem čtyřicítky se projeví snížení našich výkonnostních rezerv, snižuje se psychická i fyzická výdrž. Nejvýraznějším mezníkem je období mezi 45 a 50 lety. Jenže právě v tomto věku jsme obvykle na vrcholu své pracovní kariéry, kterou často doprovází výchova teprve malých dětí, tak jak je to dnes trendem. Energie tedy nezbývá, ale naopak je třeba ji doplňovat. Co dělat, když třetí šálek kávy nezabírá a deficit denní energie násobí nekvalitní noční spánek?

 

 

To vám za týden prozradíme v druhé části článku, věnované tzv. infuzní terapii v rámci anti-agingových a manažerských programů. Představte si, že dnes jsou vědci schopni prostřednictvím podrobné analýzy zjistit, jaké onemocnění by v budoucnu mohlo fatálně ovlivnit váš život a dokáží vám pomoci tomu předejít!

Nevíte, jestli podstoupit zákrok nebo operaci? Rádi vám poradíme.