Dermatologie ·

2 minuty čtení

·

21. 5. 2020

JAK NA JIZVY?

Po každém větším poranění kůže vaše tělo okamžitě nastartuje ozdravný proces a jeho výsledkem bývá méně či více výrazná jizva, která mnohdy znamená zejména u žen velký estetický problém.

Ani u mužů už neplatí, že je jizva známkou mužnosti, neboť ji dnes ve většině případů neutrží v boji, ale při nějakém úrazu. Proto zejména na obličeji bývá nechtěnou ozdobou u obou pohlaví. Tento problém se navíc netýká jen dospělých, ale i dětí či dospívajících, kteří stále častěji vyhledávají pomoc odborníků. A zdaleka se neřeší jen jizvy na tváři, ale i na místech, která nejen v létě odhalujeme.

Jizvy nevznikají pouze po úrazu, ale objevují se například i po akné nebo po porodu v intimních partiích, kde nejsou ani tak estetickým problémem jako spíše vysoce citlivou záležitostí.

Pokud chcete dosáhnout při odstranění jizev, co nejlepších výsledků, je dobré přijít co nejdříve. Čím mladší jizva, tím lépe se s ní dá bojovat. Vždy záleží na charakteru a umístění jizvy. Nicméně každou můžeme ošetřovat tak, aby byla méně nápadná, některé dokonce i tak, že nebudou téměř vidět. Za pomoci laseru, radiofrekvence, výplní či mezoterapie je lze zesvětlovat, zahlazovat, vyplňovat a zmenšovat. „Pro ty, kteří chtějí opravdu jizvy řešit, existuje velmi účinné ošetření laserem FOTONA DYNAMIS PRO, který dokáže nejen zahlazovat vystupující nerovnosti, ale frakčním ošetřením s prohříváním stimulovat tvorbu kolagenu zespodu jizvy, a tím jizvu zarovnat a stáhnout,“ doporučuje dermatoložka MUDr. Tereza Gabryšová z Kliniky YES VISAGE.

 

Ideální čas, kdy se této nechtěné ozdoby zbavit, jsou chladnější měsíce, kdy je méně slunečního svitu. Místo ošetřené laserem je třeba chránit před UV zářením, aby se předešlo riziku vzniku pigmentace pokožky. Podle toho jak jizva vypadá, a jak bude organismus reagovat na jednotlivá ošetření, dojde k postupnému zlepšování vzhledu jizvy. Je třeba počítat s tím, že u výrazných nebo starých jizev k úplnému odstranění nedojde. Ovšem k výraznému zlepšení rozhodně ano.

Nevíte, jestli podstoupit zákrok nebo operaci? Rádi vám poradíme.