Ostatní ·

2 minuty čtení

·

15. 6. 2020

KONEC PROPOCENÝM TRIČKŮM!

Pocení je sice naprosto přirozený fyziologický jev, ale také velmi nepříjemná potíž nejen v životě samotného člověka, ale i jeho okolí. Může se projevovat na celém těle či jen lokálně. Deodoranty sice maskují nepříjemný zápach, ale s nadměrným pocením si jen těžko poradí. Navíc často obsahují rizikové látky. Jak s nadměrným pocením zatočit skutečně účinně?

Důvody nadměrného pocení bývají často spojené s několika různými faktory. Pokud nejde o genetické predispozice, často se jedná o zvýšenou aktivitu potních žláz. Pocení je sice nepříjemný, ale pro tělo velmi důležitý a přirozený proces. Reguluje si tak teplo a zbavuje se škodlivých látek, které v něm vznikají, dokonce i když jsme v klidu nebo spíme.

Pokud se nejedná o přirozené příčiny pocení - zvýšená tělesná námaha či silný emocionální stres, jedná se o hyperhidrózu. Ta může být primární nebo sekundární. V prvním případě postihuje jen některé části těla – ruce, nohy, záda, části obličeje či podpaží. Bývá často dědičná a někdy jen dočasná. Za to sekundární hyperhidróza může signalizovat, že s vaším tělem není vše v pořádku. Tedy riziko vážného onemocnění, ale i hormonálních změn vyvolané například těhotenstvím či menopauzou.

Na deodoranty pozor!

Dočasným kosmetickým a neinvazivním řešením může být použití parfémovaných deodorantů či antiperspirantů. Jeden potlačuje nepříjemný zápach a druhý zase samotnému pocení. Nenechte se ale zmást. Řešení je opravdu jen dočasné a většinou ne zcela účinné. Navíc na trhu je mnoho přípravků, které obsahují rizikové látky pro vaše zdraví.

Jak s hyperhidrózou efektivně bojovat?

Přibírání na váze a celkový nezdravý životní styl, o alkoholu či drogách nemluvě, může vyvolávat náhlé pocení typické pro primární hyperhidrózu. Jedním z řešení je tedy úprava životního stylu. To se ale může projevit až za delší časové období. Navíc v případě genetické predispozice ani změna životního stylu nepomůže. Daleko účinnějším a rychlejším řešením je navštívit dermatologa. V soukromí kliniky vám aplikuje roztok botulotoxinu do míst se zvýšeným nebo nepříjemným pocením. Zákrok je opravdu rychlý a zabere jen pár minut. Aktuálně jde o nejefektivnější řešení odstranění nežádoucího pocení.

Nevíte, jestli podstoupit zákrok nebo operaci? Rádi vám poradíme.