Prevence ·

2 minuty čtení

·

14. 9. 2020

PLEŤ BEZ POSKVRNY

Podzim už pomalu klepe na dveře a vy pomalu počítáte škody, které horké slunce napáchalo na vaší pleti? Pigmentové skvrny patří k nejčastějším pozůstatkům. Věděli jste, že za jejich vznikem nemusí vždy stát pouze sluneční záření? Poradíme vám, jak se jich zbavit či jak jim úspěšně předcházet.

Nejprve si vysvětlíme, jak pigmentové útvary rozdělujeme. Na lidském těle se objevují nejen pigmentové skvrny, ale i různé pihy či mateřská znaménka. Je důležité rozpoznat, zda zvýšená tvorba pigmentu představuje skrytou hrozbu či se jedná pouze o čistě estetickou záležitost.

Některé pigmentové skvrny se objevují po delším pobytu na slunci a většinou zmizí i bez většího zásahu. Melasma se však usazují se v hlubších vrstvách kůže. Vznikají převážně vlivem hormonálních změn či stresem, genetickými predispozicemi a dalšími faktory těžce ovlivnitelnými faktory.

 

 

Odstranění laserem

Pigmentové skvrny je možné nadobro odstranit v prostředí kliniky laserovým ošetřením. Má nejen opravdu výrazné účinky, ale je i maximálně bezpečný. Často si laser dokáže poradit s dalšími defekty na pokožce, jako jsou jizvy, akné, ale třeba i tetování.

Pozorujte se, a to pravidelně!

Kdykoliv zjistíte, že se na vašem těle objevila nové znaménko či piha, sledujte každou její změnu. Může se jednat o změnu tvaru či barvy, ale rozhodně nepodceňujte sebemenší rozdíly. Nejste si jistí, o jaký druh se jedná? Pokud zpozorujete určité změny, je nejlepší okamžitě navštívit lékaře. Ten bezpečně rozpozná, zda se jedná o rizikový útvar, kterého vás na místě může zbavit a případně také poslat na histologii k vyšetření.

Jak jim předcházet?

Nejdůležitějším krokem k prevenci je v první řadě ochrana před sluncem. Nenechte se zmást, že slunce opaluje pouze přímým zářením. I za oblačného počasí dochází k působení slunečních paprsků na vaši pleť. Proto je důležité celoročně užívat přípravky s SPF 50 či 50+ a slunci se spíše do budoucna vyhýbat.

 

 

Objednejte se k odborníkům

Na Klinice YES VISAGE se pihy a jiná znaménka vyšetřují dermatoskopem. Lékař během prohlídky posoudí míru rizika vzniku nádorových změn kůže. Má-li dojít k odstranění znaménka, vždy k tomu dochází maximálně šetrně a za pomoci moderních technologií tak, aby došlo jen k minimálnímu nebo žádnému jizvení.

Nevíte, jestli podstoupit zákrok nebo operaci? Rádi vám poradíme.