Prsa ·

2 minuty čtení

·

27. 1. 2022

IMPLANTÁTY JASNĚ VEDOU!

Přestože je dnes možné zvětšit poprsí i za pomoci vlastního tuku, tak implantáty stále dominují! Tuk má totiž svoje limity, plné trojky z jedniček s ním zkrátka neuděláte. Zato pro implantáty není ani výraznější zvětšení problém.

 

Navíc si můžete vybrat z celé řady různých typů implantátů – odlehčené, implantáty s takovou viskozitou, která se přirozeněji přizpůsobuje poloze těla, implantáty s identifikační pamětí či čipem apod. S výběrem by vám měl na základě konzultace pomoci plastický chirurg, kterému důvěřujete. „V poslední době se více prosazují odlehčené B-Lite implantáty, ale i třeba polyuretanové, kde je nižší riziko tzv. kapsulace,“ vyjmenovává plastický chirurg MUDr. Andrea Musilová z Kliniky YES VISAGE.

Uvědomte si, že dnešní implantáty jsou velmi kvalitní a jejich technické parametry se stále posouvají, takže některé je možné mít opravdu i po zbytek života. Proto se rozhodně nevyplatí šetřit, ale investovat do kvalitních implantátů s nejvyšší možnou certifikací.

Na co se připravit
Implantáty se umisťují do kapsy, kterou lze vytvořit v podstatě ve třech vrstvách – pod prsním svalem, pod fascií (povázkou) prsního svalu nebo pod prsní žlázou. Dnes je nejčastější metodou uložení implantátu pod prsní sval z přístupu v podprsní rýze. „Výhody této metody jsou zejména stabilizovaná poloha implantátu v čase, plynulý přechod tkání bez hmatné hrany implantátu, snížené riziko vrásnění implantátu či oddělení cizího tělesa – implantátu od hormonálně aktivní a potenciálně infekční tkáně prsní žlázy,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Lubor Mrňa YES VISAGE.

Velikost jizvy se pak odvíjí od velikosti vkládaného implantátu. Nejčastěji se délka řezu pohybuje mezi 3 až 5 cm. Co se rekonvalescence týká, trvá asi měsíc až dva, kdy je třeba nosit kompresivní podprsenku a omezit fyzickou aktivitu.

Na co si dát pozor
Nutno říct, že dnes většina zákroků probíhá zcela bezproblémově. Implantáty se nemusí s časem měnit. Pokud však vlivem nějakých okolností přece jen dojde po zákroku ke změně tvaru i pozice implantátu, která může být spojena se zatvrdnutím a bolestivostí prsu, je dobré to bez většího odkladu řešit s lékařem. Jinak jsou ženy po zákroku pravidelně sledovány. A ženy obecně by jednou za rok či dva měly docházet na kontrolní ultrazvuk či mamograf.

Nevíte, jestli podstoupit zákrok nebo operaci? Rádi vám poradíme.